Firma Siad oslavuje na česko-slovenskom trhu 30 rokov!

Spoločnosť SIAD je jednou z najdôležitejších chemických spoločností nielen na Slovensku a Čechách ale v celej Európe. Už 30 rokov dodáva dôležité priemyslové, medicínske ale i potravinárske plyny, do odvetví akými sú strojárenstvo, zdravotníctvo či potravinárstvo.

Aktuálne dni sú neodmysliteľne spojené s vinobraním. Avšak tomu, než si vychutnáte pohár dobrého vína, predchádzajú mesiace tvrdej práce. K výrobe lahodného moku slúžia vinárom najrôznejšie moderné technológie, jednou z nich je suchý ľad, teda pevná forma oxidu uhličitého, ktorý je známy nielen pre svoje čistiace schopnosti. Ten od spoločnosti SIAD pomáha slovenským vinárom už 30 rokov. „Vo vinárskom priemysle sa suchý ľad používa hlavne k chladeniu hrozna počas zberu, pri preprave z vinohradov a v skladovacích kadiach pred lisovaním, aby sa predišlo predčasnému kvaseniu, čo je dôležité hlavne v teplých oblastiach“, uvádza Iordanis Paraskevopulos, manažér spoločnosti SIAD.

Vinári využívajú suchý ľad počas celého procesu výroby vína, a to od zberu cez maceráciu až po samotné zrenie. „Niektorí vinári dosahujú spomalenie mikrobiálnych procesov pomocou síry, to sa ale môže premietnuť na nepríjemnej chuti vína. Síru nahradzujeme suchým ľadom SIAD“, vysvetľuje Radim Osička z Vinárstva Šápara.

Potravinárske plyny majú širokosiahle možnosti uplatnenia nielen pri zbere, kvasení, spracovaní a fľašovaní vína. Ich uplatnenie je aj pri balení alkoholických nápojov do plechoviek. Rýchle a rozsiahle použitie medzi vinármi je spôsobené ich nespornými výhodami, ktoré môžu byť zúročené v procese zlepšenia organoleptických vlastností vína až k posilneniu niektorých odrôd. 


Publikované: 03. 10. 2023

Kategória: Podnikanie

Autor: Adéla Brázová