Podnikáte v oblasti skladovania tovaru? Pozor na faktory, ktoré predlžujú životnosť potravín

Skladovanie potravín je tradičná domáca zručnosť, ktorá sa používa už tisíce rokov. Pšenica nájdená v nádobách v egyptských hrobkách bola jedlá aj po 4000 rokoch. Potraviny sa pravidelne uchovávajú a skladujú, aby sa mohli konzumovať od zberu po zber, pretože rodiny sa snažia byť sebestačné. Je zaujímavé poznamenať, že potraviny skladuje takmer každá ľudská spoločnosť a mnohé zvieratá. Udržiavanie zásob potravín často zaisťuje úsporu času a peňazí a poskytuje bezpečnosť a istotu v čase potreby.

Skladovanie potravín, ale aj iného tovaru je však ovplyvnené určitými faktormi, na ktoré sa teraz spoločne pozrieme, aby ste sa vyhli nechceným situáciám a negatívnym scenárom.

​Teplota

Teplota, pri ktorej sa potraviny skladujú, je pre ich trvanlivosť veľmi dôležitá. Odborníci uvádzajú, že s každým zvýšením teploty o 10 stupňov znížite trvanlivosť uskladnených potravín o polovicu. Chlad je pre skladovanie potravín ideálny, vyhnite sa však silnému mrazu, ktorý ich môže tiež znehodnotiť. Závisí tiež o aký druh potravinového tovaru ide. Ani bežné profesionálne skladovanie tovaru by sa však nemalo realizovať v priestoroch, kde sú dlhodobo vysoké teploty.

​Vlhkosť

Pri skladovaní potravín sa odporúča odstrániť aj vlhkosť. Pri dlhodobom skladovaní by potraviny mali mať obsah vlhkosti 10 % alebo menej. V opačnom prípade môže vysoká vlhkosť narobiť poriadne problémy.

​Kyslík

Potraviny sa najlepšie skladujú, keď sú bez kyslíka, pretože odstránenie kyslíka zabráni oxidácii zlúčenín v potravinách. Spôsoby, ako odstrániť kyslík sú rôzne:

Vytlačenie kyslíka – V tomto prípade sa vzduch vytlačí z produktu inertným plynom (dusíkom). Často sa používa suchý ľad, ktorý uvoľňuje plynný oxid uhličitý, ktorý vytláča kyslík.

Absorbér kyslíka – Vzduch obsahuje asi 78 % dusíka a 21 % kyslíka, pričom asi 1 % zostáva na ostatné plyny. Ak sa kyslík absorbuje, zostane 99 % čistý dusík v čiastočnom vákuu.

Svetlo

Svetlo je ďalšia forma energie, ktorá môže znížiť kvalitatívnu hodnotu potravín. Potraviny preto ideálne skladujte v tmavých priestoroch. Ak na to nemáte ideálne podmienky a podnikáte vo veľkom, je vhodné popremýšľať nad výhodným outsourcingom logistiky a prenechať dané veci na odborníkov.

Potraviny skladujte v potravinárskych plastových, kovových alebo sklenených nádobách, čo znamená, že nádoba neobsahuje chemikálie, ktoré by sa mohli preniesť do potravín a poškodiť vaše zdravie. Pre čo najlepšiu skladovateľnosť používajte nádoby s hermetickým (vzduchotesným) uzáverom.

Upozornenie – Ak sú vlhké produkty skladované v obaloch, ktoré znižujú kyslík, môže dôjsť k otrave botulizmom. Pri skladovaní vo vzduchotesných nádobách s absorbérmi kyslíka musia byť produkty suché (s obsahom vlhkosti asi 10 % alebo menej).

Ak si dáte na tieto rozhodujúce faktory spolu s kontrolou dátumu spotreby pozor, nemalo by vám skladovanie tohto vzácneho tovaru spôsobovať významné problémy a straty.

Publikované: 31. 01. 2023

Kategória: Podnikanie

Autor: Alena Turečková